Biografie

Lotte Grotholt Biografie

Lotte Grotholt (1998) is een gedreven muzikant. In 2020 behaalde zij haar bachelor diploma Altviool aan het conservatorium van Amsterdam. Hier studeerde zij zowel in de vooropleiding als in de bachelor bij Marjolein Dispa. Ook heeft zij tijdens haar studie een Erasmus+ opleiding gevolgd aan de HFM Detmold bij Veit Hertenstein, bij hem studeert zij sinds oktober 2020 aan de masteropleiding.

Lotte heeft masterclasses gevolgd bij o.a.: Nobuko Imai, Thomas Riebl, Pauline Sachse, Bruno Giuranna, Hariolf Schlichtig, Peijun Xu en Harmut Rhode. Lotte speelde al in veel verschillende orkesten, waaronder de Jeugdorkesten Nederland, het NNO en het Jong Metropole. Ook heeft ze op verschillende buitenlandse festivals gespeeld, zoals Virtuose e Belcanto, het Aurora Music Festival en Allegro Vivo.

Naast moderne altviool heeft ze een voorliefde voor Barok altviool, dit studeert ze bij Shunske Sato en Sayuri Yamagata aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook krijgt ze geregeld les van Lucy van Dael. In april 2019 nam zij deel aan de Ton Koopman Academy met onder andere masterclasses Ton Koopman en Lucy van Dael. Ze speelt ook regelmatig mee in het Sweelinck Barok Orkest.

Lotte treedt op met kamermuziek ensembles, waaronder vaste en tijdelijke ensembles. Zo speelt ze in de Barok Bende en het Oostertrio. Met deze ensembles treedt ze op door heel Nederland. Met deze ensembles heeft ze al diverse projecten gespeeld, zoals TRUST en FAUST. Het Oostertrio was ook onderdeel van de NJO Muziekzomer 2020.

Lotte heeft een passie en talent voor ondernemen. Ze is artistiek leider van het IN DOORS chamber music festival. Samen met het IN DOORS team heeft zij de concertreeks OUT DOORS opgezet: concerten op bijzondere locaties in Twente. De volgende edities van beide festivals staan alweer gepland. Daarnaast is ze ook zakelijk leider van de Barok Bende. Voor 2021 zijn verschillende concertreeksen uitgedacht en ingepland, waaronder de MARIA voorstelling en de ZitZak-sessions.

Lotte heeft tweemaal een aanmoedigingsprijs gewonnen tijdens het Prinses Christina Compositie Concours (in 2014 en 2016). Door deze prijs werd haar stuk in 2016 op gevoerd door het Trio Burlesco in Den Haag en Sint Niklaas. Ook heeft zij met het Marcante Ensemble de Govert van Wijn prijs gewonnen tijdens de Maassluisse muziekweek van 2017.

De moderne altviool die zij bespeelt, is een Bernd Hiller (2019). Daarnaast speelt ze met een strijkstok gebouwd door S. Finkl. Deze heeft ze aan kunnen schaffen met de hulp van de Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds. Lotte heeft een barok altvioolstok (K. van Heemert) en een Barok Altviool (G. Francois) ter beschikking gesteld gekregen door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Phone

(+31) 6 55 14 31 18